We proberen elke zomer naar Egmond aan Zee te gaan, het geboortedorp van de helft van de familie. Het is vaste prik om dan een ijsje te halen bij “de omaatjes”. Wie de Italiaanse ijssalon kent, kan er niet aan voorbij gaan. Youp van het Hek rijdt speciaal om voor een ijsje van Pravisani. Op onze jaarlijkse tocht naar de ijssalon, troffen we er vlak bij een nieuw tentje aan. Een klein koffiehuisje, wat meteen mijn aandacht trok. Ik maak er inmiddels een sport van om elk klein koffiehuisje binnen te gaan en een koffie te bestellen. Vaak is dat teleurstellend. Een goede koffie is niet vanzelfsprekend…

Maar bij dit tentje kreeg ik de lekkerste latte machiatto die ik ooit had geproefd. En mijn zoektocht naar de koffiebonen die ik in mijn eigen koffiehuis wilde gebruiken, stopte in dat koffiehuisje.

De magische bonen worden gebrand bij Santas, waar de de ruwe koffiebonen per schip binnenkomen en vervolgens extra langzaam geroosterd worden in authentieke trommelbranders. Het resultaat is een zachte koffie, met een lekkere bite.

Wat ik ook een enorm fijn principe vind van Santas is de duurzaame retourverpakking: het ijzersterke koffieblik dat berust op het hergebruik-principe. De blikken zijn handig in gebruik en makkelijk af te sluiten, waardoor de kwaliteit van de koffie gewaarborgd blijft. Deze blikken zitten per paar in een ambachtelijke houten krat, dat continu gerouleerd wordt via het eenvoudige statiegeld-systeem. Dankzij dit systeem worden de dunstalen voorraadblikken tientallen malen hergebruikt om 100% van het eenmalige verpakkingsafval van koffie te elimineren.

Wij zijn het enige koffiehuis in Drachten waar deze koffie geschonken wordt. Ook kun je de bonen bij ons kopen om thuis te gebruiken.